中国银保监会2020年度公务员任用测验专业科目笔试测验大纲

发表时间:2019/10/15 10:15:03 来源:互联网 点击体贴微信:体贴中大网校微信
体贴大众号

中国银保监会2020年度公务员任用测验专业科目笔试测验大纲

 报考中国有限任务公司保障监督牵制委员会(以下简称“中国银保监会”)的考生于2019年11月23日下午参加专业科目笔试。测验地点设正正在全国各省会城市。为便于考生了解、准备和参加专业科目笔试,现将测验大纲公布如下,供参考。

一、职位种别

 依据考录工作安放,中国银保监会2020年度公务员任用测验的全部职位列为银保监会特殊专业职位。报考中国银保监会的考生须遵照“银保监财经类、银保监财会类、银保监法律类、银保监打算机类、银保监归纳类”五类职位报考。请考生务必紧记自己所报考职位的种别,遵照相应种别答题,正正在答题卡“职位种别”一栏正确选择填涂。

二、试题题型

全部试题均为客观题,采用选择题的格事务署(单项选择题或众项选择题)。考生须正正在答题卡中填涂答题,正正在试卷中答题视为无效。

三、分值比例

专业笔试满分100分,浸要考查所报考职位应当具备的经济金融基础知识、相干专业知识和英语水平。经济金融基础知识占比10%,专业知识占比80%,英语占比10%。

四、测验实质

考生应控制经济金融基础知识,及所报考职位种别浸心测查的专业知识,并具备良好的知识运用能力。

(一)银保监财经类测验偏浸视察与有限任务公司保障羁系相干的经济金融知识,包括宏观经济学、微观经济学、钱币有限任务公司学、商业有限任务公司商业与谋略知识、金融监牵制论与执行、国际金融学、保障学等;

(二)银保监财会类测验偏浸视察与有限任务公司保障羁系相干的财务牵制及会计核算等知识,包括会计基础知识、会计准则及其实务运用、财务牵制及牵制会计相干知识、审计相干知识等;

(三)银保监法律类测验偏浸视察与有限任务公司保障羁系相干的法律知识,包括法学根蒂理论、宪法、行政法、民商法、经济法、刑法、国际法等;

(四)银保监打算机类测验偏浸视察信歇技术理论与实务,包括信歇编制架构、软件工程与项目牵制、数据库与数据挖掘分解、网络技术及运用、信歇幽静及信歇科技风险牵制等;

 (五)银保监归纳类测验偏浸视察与有限任务公司保障羁系相干的经济金融知识和统计学、牵制学、言语文学等学科知识。

五、其他事项

 (一)试卷装订。“银保监财经类、银保监财会类、银保监法律类、银保监打算机类、银保监归纳类”五类职位的笔尝尝卷将按序分列,合订成一本。请考生务必遵照自己所报考职位种别选择正确的限制试题作答。

(二)测验时间。测验时间为2019年11月23日14:00-16:00,共120分钟。

六、试题题型(以银保监财经类试题为例,其他种别试卷题型构制相同)

(一)经济金融基础知识单项选择题:每题0.5分,共20题,计10分。正正在每题给出的四个选项中,只有一项是符合题目要求的。

 1.一般用来衡量通货膨胀的物价指数是()。

 A.消费物价指数 B.临盆物价指数

C.GDP均匀指数 D.交易价格指数

答:(A)

(二)银保监财经类专业单项选择题:每题1分,共60题,计60分。正正在每题给出的四个选项中,只有一项是符合题目要求的。

 1.依据凯恩斯主义的经济周期理论,经济之以是会发生周期性波动,是由于()。

A.外部因素的转换 B.乘数作用

 C.加速数作用 D.乘数和加速数交织作用

答:(D)

(三)银保监财经类专业众项选择题:每题1分,共20题,计20分。下面各题,每题最少有两个正确答案,少选、众选或错选均不得分。

 1.遵照通货膨胀的表现时局务署折柳,可辨别为()。

A.公开型通货膨胀 B.隐蔽型通货膨胀

C.抑制型通货膨胀 D.温和型通货膨胀

答:(ABC)

(四)英语阅读理解题:每小题0.5分,共20题,计10分。阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项。

(一)

There is much discussion today about whether economic growth is desirable. At an earlier period, our desire for material wealth may have been justified. Now, however, this desire for more than we need is causing serious problems. Even though we have good intentions, we may be producing too much, too fast.

 Those who criticize economic growth argue that we must slow down. They believe that the society is approaching certain limits on growth. These include the fixed supply of natural resources, the possible negative effects of industry on the natural environment, and the continuing increase in the world’s population. As the society reaches these limits, economic growth can no longer continue, and the quality of life may decline.

People who want more economic growth, on the other hand, argue that even at present growth rate there are still many poor people in the world. These proponents of economic growth believe that only more growth can create the capital needed to improve the quality of life in the world. Furthermore, they argue that only continued growth can provide the financial resources required to protect our natural surroundings from industrialization.

 This debate over the desirability of continued economic growth is of vital importance to business and industry. If those who argue against economic growth are correct, the problems they mention cannot be ignored. To find a solution, economists and business community must pay attention to these problems and continue discussing them with one another.

1.According to those who criticize economic growth, which of the following is NOT the reason that might cause economic growth to slow down?

A.Our natural surroundings are in danger of being destroyed by industry.

B.The fixed supply of natural resources marks a point beyond which growth cannot

continue.

C.The world’s population is ever increasing.

D.More efforts are made to improve the quality of our life.

答:(D)

2.Those who want more economic growth believe that continued economic growth_________.

 A.is essential to the well-being of the society as a whole

 B.can provide the solution to all of our social problems today

C.can never protect our environment from being polluted by industry

 D.can provide us with more natural resources for industrialization

答:(A)

 3.The underlined word “proponents” most probably mean_________.

A.arguments in support of something

 B.disagreements on something

C.people who argue for something

 D.people who argue against something

答:(C)

4.The passage is mainly about_________.

 A.the contradiction between economists and business community

 B.the present debate on economic growth

 C.the advantages and disadvantages of economic growth

 D.the importance of the debate on economic growth

答:(B)

 5.We may infer from the passage that_________.

 A.the author describes the case as it is

 B.the author is for economic growth

C.the author is against continued economic growth

D.the author is not worried about the problems caused by economic growth

答:(A)

 中国有限任务公司保障监督牵制委员会

2019年10月

体贴:

主题组织及其直属机构2020年度测验任用公务员颁发

 (任务编辑:中大编辑)

2页,当前第1页  第一页  前一页  下一页
最近更新 测验动态 更众>

测验科目

下载皇家娱乐在线_新宝6娱乐手机版_现场真人博彩官方 宝马娱乐bm1211_澳门永利误乐网址大全_宝马线上娱乐手机  宝马线上线娱乐app_宝马线上娱乐官网下载_诚博娱乐唯一官方网站 菠菜网注册送白菜全讯_宝马游戏游戏平台网址_宝马线上娱乐手机  澳门在线赌场网址大全_宝马娱乐bm1398_澳门至尊赌场官网注册 博彩送体验金平台网站_宝马娱乐官网线路检测_宝马线上娱乐4455 澳门永利皇宫线上娱乐_宝运莱pt手机版游戏_澳门永利赌场注册开户 北斗娱乐扫码下载安装_宝马线上娱乐线路检测_澳门银河在线娱乐网址